Måste vi jobba 8 timmar – presentation Unga Byggare

Idag var jag inbjuden till Skånes Unga Byggare för att prata utifrån min & Stig Tegles rapport Måste vi jobba 8 timmar per dag? Här är min presentation som jag pratade utifrån.

I korthet & två diagram nedan. Sedan slutet av 1800-talet har den genomsnittliga arbetstiden per person i hela Västvärlden minskat kraftigt. Jag kan inte se varför det nu skulle ha blivit omöjligt att minska arbetstiden mer. Tvärtom finns det troligen flera fördelar med att sänka arbetstiden. Den stora nackdelen är att det kräver en skattehöjning, vilket sett till samhällsekonomin i sin helhet troligen är relativt liten (vår uppskattning = ca. 0,5 % av BNP).

Arbetstidsförkortning innebär att vi ger upp en del ekonomiskt välstånd för mer fritid. BNP kommer, om arbetstiden kortas, att bli mindre än vad den hade blivit om vi inte minskade arbetstiden. Men med rätt sorts ekonomisk politik växer samhällsekonomin & BNP och vi behöver då endast ge upp en del av vårt ökade välstånd. Vi kan få både ökad konsumtion och mer fritid.

tidhisto

 

Den grå linjen i diagrammet nedan: Konjunkturinstitutets beräkning från 2002 för vad det skulle kosta att sänka arbetstiden. Vi tror denna beräkning är alltför pessimistisk, varför den orangea linjen istället är vår beräkning. Men beräkningar är alltid osäkra. Kostar det mer får man gå långsammare fram. Oavsett är ingenting omöjligt i längden om viljan finns och man gör saker på rätt sätt.

tid

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s