Varför röstar någon på nåt parti överhuvudtaget?

graf

Många väljare uppger att det främsta skälet till att välja Socialdemokraterna (S) eller Moderaterna (M) är “sysselsättning/arbetslöshet”, “Sveriges ekonomi” eller dylika tunga ämnen (till exempel Svt VALU). Detta känns konstigt.

Sedan början av 1990-talet har arbetslösheten varierat kring en nivå som både höger och vänster beskrivit som massarbetslöshet: runt 6-8 procent. Decennierna dessförinnan var arbetslösheten kring 2 procent. Sedan 1991 har högerregeringar styrt 11 år och vänsterregeringar 14 år. Varken högern eller vänstern har lyckats särskilt bättre eller sämre. Under åren med låg arbetslöshet lyckades de nästan lika bra, åtminstone jämfört med de senaste åren.

Andra mått på samhällsutvecklingen visar liknande resultat. Kring valen framhåller gärna den ena eller andra sidan hur bra deras lag lyckades förra gången de hade makten. De år som högerregeringar styrt har varit sämre, både vad gäller jobben och BNP-tillväxt (se här). Men oberoende teori går det inte att skylla detta enbart på de borgerliga (exemplet 90-talskrisen här). Framförallt därför att oavsett ekonomisk teori och vilken sida som hade makten vilket år tyder mycket på att den övergripande utvecklingen hade varit densamma åtminstone sedan 1980 fram till idag.

Den övergripande inriktningen på den ekonomiska politiken sedan tidigt 1990-tal har i stort varit densamma, oavsett regering. Finanspolitiken har varit sparsam och penningpolitiken har fokuserat på att hålla nere inflationen. Fler exempel: a-kassan har sänkts sedan 1980-talet; regleringar av varu- och tjänstemarknader har minskat; privatiseringar har ökat långsiktigt; inkomstklyftorna har ökat åtminstone sedan 1980-talet. Skatterna sänktes kraftigt under Alliansen 2006-2014, men att döma av den nuvarande socialdemokratiska regeringen verkar det inte vara någon stor konfliktfråga. Det viktigaste undantaget är nog att S-regeringen nu annonserat att de vill höja a-kassan. 

Samsynen gäller samtliga riksdagspartier. Inget parti arbetar för en i grunden annorlunda ekonomisk politik. Om alla partier är överens om den övergripande inriktningen på den ekonomiska politiken och S & M har så dåliga resultat rörande “sysselsättning” och “svensk ekonomi” – varför motiverar väljarna sina val av parti med dessa stora frågor?

Kanske på grund av enkätfrågornas form? Eller den högljudda retoriken? Många politiker älskar att säga viktiga ord. En bidragande orsak kan vara att många har dålig koll på vad partierna tycker i sakfrågor, och än mindre koll på vad motståndarlaget tycker? Det är svårt att skilja på retorik och praktik om så för bara ett enda parti, skillnaden mellan kort- och långsiktiga mål och vad som är kompromiss och avsikt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s