5 fantastiska grejer med valresultatet

large

1. Löfven blir statsminister

Bättre förutsättningar att vända 20 år av massarbetslöshet & växande klyftor.

2. Nästan halva befolkningen röstar progressivt

På S/ V/ MP/ FI. Alla dessa partier har en progressiv liberal framtoning. Ingen flörtar med rasism.

3. FI fick jättemånga röster

Helt sensationellt! Jag tycker det är katastrof att FI inte tagit ställning till sin finans- och penningpolitik. Jag tycker de är helt fel ute i synen på socialförsäkringar. Jag tror inte ens att deras politik är den bästa i riksdagen för ökad jämställdhet. Deras politik haltar men jag gillar deras image och jag gillar att andra gillar den.

4. Man vinner inte val på att vara höger i Sverige

Man vinner val på att vara eller låtsats vara vänster. Alliansen har i tio års tid hävdat att de är bra för låg- och medelinkomsttagare. Att de ska fixa jobben. Deras huvudbudskap har inte handlat om skattesänkningar för rika. Inte privatiseringar. Och nästan ingenting om invandring. Jag gillar inte deras politik. Men jag gillar hur de pratar.

5. Man vinner inte val på fascism i Sverige

SD går framåt. SD pratar bara om invandring. Många som röstar på SD är rasister. Många av SD:s företrädare är rasister. Men SD förnekar själva att de är rasister. De sparkar folk som säger rasistiska saker. Andra öppet högerextrema partier har inga framgångar. SD pratar invandring. Och äldreomsorg och jobb och sjukvård. Valmanifestets rubrik handlar om att välja välfärd. SD ljuger och deras politik går inte ihop. Men till och med fascisterna i Sverige måste låtsas vara vänster. Det är asdåligt att folk röstar på högerextremister. Men det är jättebra om folk inte är högerextremister.

SDs framgångar drivs säkert av växande rasism i hela eller delar av Sverige. Men SDs framgångar drivs minst lika mycket av politikerförakt, marginalisering, klassklyftor, 20 år av massarbetslöshet och återkommande finanskriser. Att det röda och blå blocket är extremt lika varandra på alla tänkbara sätt. Diagram från SVT VALU: lägst förtroende för politiker bland SD-väljare.

valu_fortroende

Folk verkar inte välja parti på grund av invandring utan på grund av skola, sjukvård, samhällsekonomi. Det har länge funnits en stor grupp i Sverige som vill minska invandringen. Men det verkar inte jättetydligt att de attityderna växer med SD. Diagram från SOM:

som1

Jag är ödmjuk inför hur mycket av detta jag förstår, eller som ens går att fånga med statistik och forskning. Vad som bör göras för att mota SD: Ett öppet och liberalt samhällsklimat; avslöja deras lögner; och goda ekonomiska förutsättningar för att alla ska känna sig delaktiga, dvs. full sysselsättning.

Svd1, Svd2DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, Exp, N24, Expo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s